Anmeldelser

Boganmeldelse: Krigen i luften af H. G. Wells

Krigen i luften er en fremtidskrigsroman fra 1907 om krigens grusomhed, der udkæmpes med luftskibe og fly. Den tager udgangspunkt i Bert Smallway, som i begyndelsen af 1900-tallet blandes ind i den kommende verdenskrig og de tyske troppers angreb på USA.

Den britiske forfatter H. G. Wells er nok mest kendt for sin roman ”Klodernes kamp”, som nærmest overbeviste folk om, at marsboerne virkelig invaderede jorden.

Denne roman, ”Krigen i luften”, er skrevet i 1907, og hører under subgenren fremtidskrigsromaner. Romanen er en god blanding af satire, fascination af videnskabelige opfindelser samt refleksioner omrking den menneskelige effekt af disse.

Historien starter ud i den lille landsby, Bun Hill, hvor familien Smallway bor. I pressen går der rygter om krig, men det påvirker på ingen måde hverdagen for indbyggerne i Bun Hill. Hovedpersonen, Bert Smallway, fremstilles som en helt almindelige englænder, indtil han en dag støder ind i Mr. Butteridges opfindelse – nemlig en luftballon.

Butterridge er den eneste der har formået at udvikle en stabil flyvemaskine, og ved et tilfælde ender Bert i ballonen, ude af stand til at styre den. Han ender i Tyskland, midt i prins Karl Alberts krigsforberedelser. Hans plan er at flyve over havet og erobre USA.

Dette bliver nu muligt med Butterridges opfindelse, og Bert oplever grusomme slag og massakren af New York, herimens hans forståelse af krigen forandres, som han kommer tættere og tættere på.

De første kapitler fremstilles som en komedie, hvorimod stemningen bliver mere alvorlig som historien udfolder sig. Denne roman er helt klart værd at læse til ende, da den viser et både tragisk og barsk billede af krig, som vi stadigvæk kan tage ved lære af den dag i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *