Forside Teknologi

Ny teknologi fjerner fobier

Vidste du, at hver femte dansker lider af en fobi? En fobi rummer alt fra frygten af edderkopper og flyskræk til tandlægebesøg og højdeskræk. De fleste ved, at en fobi er noget der skræmmer en. Der har på et tidspunkt været en hændelse, der har skræmt din amygdala i din hjerne. En amygdala er et lille organ, som opfanger, når der er farer omkring dig. Det har skabt et ubehag og følelsen manglende kontrol, som din hjerne over tid blot har forværret. Hvad man har en fobi overfor, afgør man ikke selv. Listen over fobier synes endeløs, men der kan måske være godt nyt på vej til dig med en fobi.

Udfordre din fobi uden konsekvenser

En læge i Viborg har, måske, fundet kuren mod fobier. Praktiserende læge, Robert Pind, har nemlig udviklet et program, der fungerer som hjælpemiddel til at komme ens fobi til livs. Det fungerer helt enkelt, at man skal turde afprøve sin fobi. Klichéen om at se sin frygt i øjnene, bliver bragt i spil i programmet.

Kuren foregår som en virtuel virkelighed, med Virtual Reality. Man benytter VR-briller, der fungerer som afsæt i behandlingen af en fobi. Her kan Robert Pinds udviklede program give patienten en mulighed for at teste sin fobi af, helt uden konsekvenser.

Hvorfor formindske en fobi, når den kan fjernes?

Flere danskere lider af flyskræk, end man først skulle tro. En undersøgelse lavet af Hotels.com viser nemlig, at cirka 900.000 dansker, i mere eller mindre grad, lider af flyskræk. Den store mængde af personer med flyskræk, gør, at mange tyer til beroligende piller eller medicin inden afgang. Og det er her at praktiserende læge, Robert Pind, har undret sig gevaldigt. Hvorfor formindske en fobi, når man kan komme af med den? – Hvilket selvfølgelig er lettere sagt end gjort. Derfor har Robert Pind sat sig for at manipulere med fobier og sætte patientens fobi på prøve. Med VR-briller går man ind og manipulerer med hjernen og ens amygdala. Den virtuelle verden i VR-briller er så realistisk, at det føles som virkelighed. På den måde kan man udsætte sin hjerne for ens fobi, uden de store konsekvenser.

Kom din fobi til livs uden at røre en finger

Med VR-briller kan du teste din fobi, blot ved at sidde i en stol. Du kan siddende prøve kræfter med blandt andet din højdeskræk, og roligt teste dig selv mere undervejs. Ved at udsætte dig selv for din højdeskræk, og samtidig kan mærke du sidder trygt og godt, har muligvis større betydning end du først tror. Det værste du kan gøre, er bare at acceptere, at din fobi er en del af dig. Det bliver den blot forstærket af – så derfor er det en god idé at komme din fobi livs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *