Forside Teknologi

Udviklingen af stomi

Stomi er et udbredt produkt i Danmark. Op mod 15.000 danskere har en stomi. En stomi er ganske simpelt en kunstig åbning, der åbner op for at urin eller afføring kan komme ud i en pose, der stikker ud fra din mave. Årsagen til en stomi stammer fra komplikationer med tarmene, der forårsager at man må fjerne dele af tarmen. De hyppigste årsager hertil er kræft, betændelse eller kroniske lidelser.

Regionernes ansvar

Det er regionerne, der står med ansvaret for hvordan udviklingen af stomi foretages. Hos mange af regionerne er det et spørgsmål om økonomi, der gør at man tit sløjfer udviklingsomkostningerne herved. Det er ikke et problem i Region Midt & Vest, hvor man forsøger at udvikle teknologien og forbedre forholdene for stomi patienterne.

Fordomme ved stomi

Tidligt i patienters sygdomsforløb oplever mange at føle en skam og frygt for at skulle dele det med andre. Det kan være pinligt at ens afføring ligger i en pose, der sidder fast på ens mave. En stor del tror at en stomi medfører, at man ikke kan bade offentlige steder, at det generelt lugter helt vildt og at det stopper ens muligheder for at drikke alkohol.

Nye projekter

På baggrund af alle fordomme har forskellige organisationer forsøgt at udvikle nye produkter, der kan være behjælpelig i forhold til ovenstående problematikker. I Region Midt & Vest er man kommet langt med forskellige teknologiske produkter. Man har et stomiambulatorium i Herning, der åbnede for 25 år siden. Ambulatoriet får omtrent 200 nye patienter hvert år. Hos stomiambulatoriet bliver der udviklet og forsøgt med nye produkter, der kan fremme velfærdet hos patienterne.

Forskellige poser

Et af de største og mest revolutionerende tiltag er, at der er blevet lavet forskellige poser, der egner sig perfekt til forskellige situationer. Blandt andet har man fået lavet en større pose, hvis man vil sove længe, så posen ikke fyldes og sprænges ved det. Der er også poser, der kan bruges til kontakt med vand og ved indtagelse af alkohol.

Forbedret filter

For mange af patienterne er den bedste produktudvikling det forbedrede filter, der bevarer lugten indeni posen. Det vil sige, at patienter kan have afføring i posen uden man på nogen måder kan lugte det. Det er en forbedring for forbrugerne, så de ikke skal være bange for at lugte, når man er til forskellige arrangementer. Det giver en frihed til at kunne holde fokus på et møde, en eksamen eller andre lignende ting uden at skulle bekymre sig om lugten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *